En halvmørk fredags ettermiddag i januar, med sur vind og slapsete føre, stavrer jeg på glattisen ned bakken til Opsahlgården og Kongsberg bryggeri. Jeg skal møte Mikael ”Micke” Rydell, restaurantsjef og ølbrygger. Skal jeg være ærlig føler jeg meg mer inspirert til å skrive om varm kakao enn om kald øl når jeg pakker kåpa litt ekstra godt rundt meg på vei inn i bakgården og bryggeriet. Men den følelsen skal fort snu!
Jeg stikker nesa inn døra til selve bryggeriet. Det er lite, men varmt og godt, og det ligger en litt søt duft i lufta. Her står blankpolerte bryggepanner på rekke og rad. Bryggeriet er tomt for folk, så jeg rusler videre inn kjøkkeninngangen til restaurant Opsahlgården. Der blir jeg tatt godt i mot av Wenche og Micke som ønsker meg velkommen, og viser vei ned i Christians kjeller.
Vel installert, og med blokk og blyant klar, får jeg virkelig se hva hva restauranthuset, ølbaren og bryggeriet har å by på. Og nettopp dette med øl i kombinasjon med mat er noe Micke gjør et stort poeng av. For i likhet med hva vi kjenner fra vinens verden, løfter også det riktige ølet et godt måltid til nye høyder.
En verden av smaker
Foran meg står det en rekke småretter og glass med øl med farge fra det lyseste lyse til nærmere beksvart. Hjemmerøkt torsk, røkt andebryst og aioli, Holtefjellost med mangochutney, hjemmelagde sjokoladetrøfler og blåmuggost serveres på løpende bånd med hvert sitt tilhørende øl. Det er ikke mulig for KNFs utsendte skribent å presentere noen favoritt – alt smaker fantastisk! Det som gjør størst inntrykk, er imidlertid Kongsberg Bryggeris ”Ex-Fruer” – smakstilsatt med espresso under bryggingen, og servert til de hjemmelagde sjokoladetrøflene. Dette er hva jeg kaller en smaksbombe!
Mellom munnfuller med mat, og smaking av øl forteller Micke om bryggeriet, ølbaren og planene fremover. I Opsahlgården er det virkelig ingen som ligger på latsida…
Kongsbergfolk har blitt med vågale
Kongsberg Bryggeri sto ferdig i fjor vinter, og produksjonen startet i midten av mai. Det første, og mest kjente ølet som ble brygget her er Kongsberg Pale. Etter to års ”outsourcing” til Schaus-kjelleren var det stort å endelig kunne ta produksjonen hjem til Kongsberg. Etterspørselen etter bryggeriets spesialiteter er større enn produksjonskapasiteten, kan Micke fortelle. Og pilene peker stadig oppover. Det lages 1-2 batcher à 300 liter i uken, og ølet selges kun i Christians kjeller. ”Folk har blitt litt mer vågale når det kommer til å smake øl” sier Micke.
Det er 3 år siden ølbaren Christians kjeller åpnet. Nå er den en av de største ølbarene i landet. Her finner du 256 ulike ølslag på flasker, i tillegg til 7 forskjellige fat. 2 av fatene er egenproduserte i bryggeriet.
Ølkultur på Marken
Markenstirsdagen lanseres årets Markensbock i bryggeriteltet på Nytorget. Et helt nytt øl fra bryggeriet i bakgården. I følge bryggerisjef Micke er dette en ”winter-warmer” krydret med blant annet appelsin og vanilje. Det er bare laget 150 liter, og det serveres så lenge lageret rekker.
Men dette er ikke det eneste Kongsberg Bryggeri kan by på under Marken. Onsdag – fredag kl. 18.00 blir det ”masterclass” med forelesning, ølsmaking og tilhørende småmat. Med kun 50 deltagere hver kveld er dette er et eksklusivt tilbud – bare 150 personer totalt får mulighet til å være med. Hvis du vil være sikker på å få pass, er det mulig å forhåndsbestille plass i bryggeriteltet eller i Christians kjeller.
Markenslørdagen spiller Friendship & Friends med bla. Kongsberggutten Fredrik Skalstad i teltet på torget. Pappa Øyvind Skalstad har gjesteopptreden, og for anledningen er det invitert inn en blåserrekke med profesjonelle blåsere. Dette kommer til å svinge!
Spennende planer på Vestsida
Det skjer mye på Vestsida i tiden som kommer, og det er ikke bare Krona som åpner dørene etter sommeren. Det gjør også Kongsberg Bryggeri’s egen bryggeripub vegg i vegg med bryggeriet. Men før det, kan vi glede oss til en skikkelig ølfestival i bakgården ved bryggeriet 12-13. juni. Det er fjerde gang festivalen går av stabelen, og allerede har 8-9 utstillere meldt sin ankomst. Blant disse er Braastad, som i anledning samarbeidet med Kongsberg Bryggeri om lagring av øl på pinotfat, stiller med egen bar i kjelleren.
Før jeg går må jeg spørre Micke om ølreseptene. Jeg regner med at dette er dyrebare forretningshemmeligheter. Men neida – reseptene kan jeg finne på internet, får jeg vite. Det er slett ingen hemmelighet. ” Hadde jeg vært rett for at andre skulle brygge mitt øl bedre enn meg, burde jeg ikke brygge i det hele tatt. Imitasjon er vel det største komplimentet for prestasjon?” avslutter sjefen på Kongsberg Bryggeri.